Soirée

2023

Op 21 maart 2023 werd de Herman de Coninckprijs uitgereikt tijdens een feestelijke soirée bij Platform Bernaerts. Alle genomineerde dichters lazen voor en de nieuwe editie van De 44 werd voorgesteld. Aan het eind van de avond maakte Kristien Hemmerechts, de juryvoorzitter, bekend dat Alara Adilow de laureaat van dit jaar is. Adilow wint de prijs voor haar bundel Mythen en stoplichten.

‘Het woordgebruik is fris, helder en nieuw. Op een ongemakkelijke manier wordt een nieuwe plek in taal gezocht,’ aldus de jury. ‘Bij momenten zijn de verzen ongepolijst, wat de rauwe emotie alleen aan kracht doet winnen. Dit ruwe karakter gaat in dialoog met de bij vlagen surrealistische beeldspraak. Het gebruik van mythen om de hedendaagse thematiek te ondersteunen maakt het geheel eigenzinnig en soms zelfs fabelachtig. De dichter heeft duidelijk veel belangrijke dingen te vertellen en is nog lang niet klaar.’

2022

Op 21 maart 2022 vond de wonderschone, buitengewone, allesbehalve monotone uitreiking van de Herman de Coninckprijs plaats tijdens een feestelijk soirée bij Platform Bernaerts.

Tijdens dit evenement lazen de genomineerden voor uit eigen werk en werd de nieuwe editie van De 44 voorgesteld, de bloemlezing met de beste gedichten van de Herman de Coninckprijs 2022. Aan het eind van van de avond maakte juryvoorzitter Elke Brems bekend dat Tijl Nuyts dit jaar de prijs wint voor zijn bundel Vervoersbewijzen.

Volgens de jury zou je Vervoersbewijzen kunnen lezen als ‘een poging om het alledaagse te verzoenen met het goddelijke. Of beter: om de schijnbare tegenstelling tussen beide op te heffen. Dat levert heel eigenzinnige en fascinerende gedichten op, die volkomen origineel en vernieuwend zijn’. Nuyts’ dichtbundel is ‘ons vervoersbewijs naar een rijkere, vollere wereld’, schrijft ze in haar rapport, een wereld ‘vol absurdisme, tristesse, agressie, verlangen’.

2021

Op 21 maart 2021 werd tijdens de bezwerende, orerende, fêterende, begeesterende en inspirerende, een waarlijk tot de poëzie bekerende digitale MATINEE van de Herman de Coninckprijs 2021 de bloemlezing ‘De 44’ en het postergedicht voorgesteld door poëziefijnproever Piet Piryns.

De Herman de Coninckprijs wil nadrukkelijk de aandacht vragen voor de dichtbundel als bedreigde cultuursoort. Dat er dit jaar toch weer 115 bundels werden ingestuurd stemt, volgens Piet Piryns, hoopvol. De jury selecteerde daaruit zes bundels: Guillaume van Kreek Daey Ouwens, & rol door van K. Michel, Wie was ik van Alfred Schaffer, Het stad in mij van Maud Vanhauwaert, Big Data van Anne Vegter en de debuutbundel Parkplan van Wout Waanders.

Juryvoorzitter Elke Brems maakte de winnaar bekend: een “trefzekere bundel” met gedichten die zowel “een scherpe aandacht voor de tastbare werkelijkheid” tonen, als “een voortdurende vlucht in de droom en de verbeelding”. De bundel wordt geprezen om haar “volgehouden zoektocht naar betekenis, naar zin, die in elk gedicht weer hernomen wordt, moedig en wanhopig tegelijk”. De Herman de Coninckprijs ging in 2021 naar Wie was ik van Alfred Schaffer. De voorstelling sloot af met een gesprek tussen Piet Piryns en de kersverse laureaat.

2020

De soiree van de Herman de Coninckprijs 2020 die op 26 maart in de Bourlaschouwburg te Antwerpen gepland was, werd geannuleerd vanwege de coronapandemie.

2019

Tijdens de genereuze, joyeuze, gracieuze, precieuze, lumineuze, majestueuze, kortom fameuze SOIRÉE werden de genomineerde bundels door hun dichters voorgesteld. De dichters zelf werden ingeleid door ‘spreekstalmeester in bijbedroep’ Piet Piryns en door het jazztrio van Christian Pabst. Per bundel werd één gedicht geanimeerd door Klaas Verpoest
Op het eind van de avond kreeg Fabias de prijs uit handen van de laureate van vorig jaar: Ester Naomi Perquin. Perquin sprak eerst nog een pertinente laudatio uit: “We hebben minder politiek nodig en meer poëzie. Grote poëzie die in een uiterst risicovolle, uiterst wankele vrijheid geschreven wordt. Poëzie is de meest vergeeflijke vorm van manipulatie – en wellicht de meest noodzakelijke. De bundel van Radna Fabias heeft mij meer geleerd over wat onaf is en toch gezegd moet worden, over wat bijna breekt maar schittert, over wat uit taal gemaakt kan worden en dan werkelijk is – de bundel heeft mij meer geleerd over beschaving dan honderden mannen in pak, hun toespraken, wetten, verkoopgesprekken ten spijt. Zelden is een prijs terechter uitgereikt dan deze, vanavond. Dat geeft mij hoop. Deze bundel. Deze dichter. Deze vrouw.”

2018

‘De schrijver leeft voort in zijn gedichten,’ zegt men, en in het geval van Herman de Coninck ook in de literaire prijs die naar hem is genoemd. In 2018 werden zes dichtbundels voor de prijs geselecteerd, die op 8 juni 2018 werden gepresenteerd tijdens een elegante, galante, coulante, cassante, ravissante en spitante soirée in de Arenbergschouwburg te Antwerpen. Het ging over Binnenplaats van Joost Baars, As, vuur van Hester Knibbe, Vonkt van Marije Langelaar, Ja Nee van Tonnus Oosterhoff, Meervoudig afwezig van Ester Naomi Perquin, Voor jou, van jou van Nachoem M. Wijnberg.

De zes dichters waren niet aan hun proefstuk toe wat het winnen van literaire prijzen betreft: tezamen hebben ze twee P.C. Hooftprijzen, drie Jan Campertprijzen en vijf VSB Poëzieprijzen in de kast staan (om er maar enkele te noemen). Daar moest nu nog een Herman de Coninckprijs bij. Die ging in 2018 naar Meervoudig afwezig van Ester Naomi Perquin, een bundel waarin volgens de jury ‘intellegente analyses en toegankelijkheid moeiteloos samengaan – een verdienste van jewelste. Er zijn weinig dichters die erin slagen hun uiteenlopende lezers te raken én aan het denken te zetten. Maar iemand die dat kan, is Ester Naomi Perquin.’

Op 8 juni 2018 stelden de dichters hun genomineerde bundels voor in de Arenbergschouwburg te Antwerpen.
Pitou, die ook al te zien was op Saint Amour, trad op samen met de zangeressen Lieke Heusinkveld en Louise Lindskov. Behalve voor de genomineerde bundels, was er ook aandacht voor een paar markante debuten; Simone Atangana Bekono en Arno Van Vlierberghe verzorgden een kort optreden. De Herman de Coninckprijs werd aan Ester Naomi Perquin uitgereikt door Peter Verhelst, de laureaat van 2017 (en overigens ook van 2015 en 2009).