Beste gedicht

2023

De jury selecteerde ‘Brandstapelangst’ uit de bundel Hier huizen draken van Marie Claus (Lebowski). Het postergedicht werd ontworpen door Jelle Jespers en werd vanaf 21 maart 2023 gratis aangeboden bij aankoop van de nieuwste editie van De 44 (€ 5) in Vlaamse en Nederlandse boekhandels.

2022

De jury selecteerde het gedicht ‘Graag geef ik je armen’ uit de bundel 2050 van Peter Verhelst (De Bezige Bij) als postergedicht. Het postergedicht werd vanaf 21 maart 2022 gratis aangeboden bij aankoop van De 44 (€2,5), in de Vlaamse boekhandels. De poster werd ontworpen door Gert Dooreman, en werd op 3.000 exemplaren verspreid.

Postergedicht Herman de Coninckprijs 2022

2021

De jury selecteerde het gedicht Bouillonogen uit de bundel ‘& rol door‘ van K. Michel (Atlas Contact) als postergedicht. Het postergedicht werd vanaf 21 maart gratis aangeboden bij aankoop van ‘De 44’ (€2,5), in de Vlaamse boekhandels. De poster werd ontworpen door Gert Dooreman, en wordt op 5.000 exemplaren verspreid.

2020

De jury koos Veld als postergedicht, het eerste gedicht uit de cyclus ‘Veld’, uit de bundel ‘Oog‘ van Eva Gerlach. De poster werd gratis aangeboden bij aankoop van De 44 (€2,5), in 200 Vlaamse boekhandels. Het postergedicht werd ontworpen door Gert Dooreman en op 5.000 exemplaren verspreid.

2019

‘Ik zoek je in de stad’ van Radna Fabias werd door de jury verkozen tot ‘Beste gedicht’. Ongeveer 160 Vlaamse boekhandels (onafhankelijke boekhandels, Confituurboekhandels, Standaard Boekhandel en Fnac) boden 4.000 exemplaren van het gedicht in posterformaat aan, ontworpen door de Gert Dooreman.

2018

Ter vervanging van de vroegere publieksprijs verkozen jury en organisatie van de Herman de Coninckprijs één gedicht om digitaal te verspreiden zodat het voor iedereen te downloaden en te printen is. De keuze hiervoor viel in 2018 op ‘Aan het begin van de avond’ van Nachoem M. Wijnberg. Bij monde van de jury: ‘Dit gedicht van Wijnberg vertrekt vanuit een lieflijk en barmhartig beeld en ondergraaft dat vervolgens subtiel door een beeld op te voeren dat de liefde in de sfeer van de economie trekt. En toch: ook die huwelijksmakelaars zijn door raadsels omgeven. Door Wijnbergs minutieuze taal blijven zij nog lang en verfrissend nazinderen.’

‘Aan het begin van de avond’ werd in een beperkte oplage op klein posterformaat uitgedeeld aan het publiek van de Herman de Coninckprijs-soirée en zal voortaan een digitaal leven gaan leiden, zoals hier.