Jury

Uschi Cop

Uschi Cop is doctor in de taalpsychologie, literair curator en oprichter van Hyster-X, een makerscollectief voor vrouwen en non-binaire personen. Voor Bruzz schrijft ze columns onder eigen naam. Ze werkt momenteel aan haar debuutroman. Verder is Uschi Cop werkzaam als beleidsmedewerker bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Sophie Kok

Sophie Kok studeerde Nederlands en Literatuur­weten­schappen en is programmamaker voor het International Literature Festival Utrecht dat onder andere de Nacht van de Poëzie en het NK Poetry Slam organiseert. Daarnaast is ze (poëzie)redacteur bij literair platform De Optimist.

Emma Lesuis

Emma Lesuis studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en is sindsdien werkzaam als autonoom storyteller met een focus op documentaire. Ze filmt, schrijft, maakt theater en presenteert/modereert. Haar documentaires waren te zien op Canvas en de NPO en ze schreef onder andere voor rekto:verso, De Correspondent, Theaterkrant en Brainwash. Ook combineert ze verschillende disciplines, zoals bij de documentairevoorstelling Aardappelbloed die in 2019 op Oerol in première ging. In 2023 werkt ze verder aan haar eerste lange documentaire in samenwerking met Docmakers / HUMAN. En keert ze terug naar Suriname om het theatrale onderzoeksproject ‘Meer dan bauxiet’ uit te breiden en te presenteren.

Mirjam van Hengel

Mirjam van Hengel (voorzitter) studeerde Nederlands aan de de Universiteit Utrecht en was jarenlang acquirerend redacteur bij Uitgeverij Van Oorschot en Uitgeverij Querido. Sinds 2012 werkt ze zelfstandig als schrijver, redacteur en programmamaker, onder andere de VolkskrantDe Groene Amsterdammer, de Nieuwe Liefde en het ILFU. Van Hengel maakte deel uit van diverse commissies en jury’s, onder andere de P.C.Hooftprijs en de Jan Hanlo Essayprijs. In 2014 verscheen haar boek Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd (Querido). In 2018 verscheen bij De Bezige Bij haar biografie over Remco Campert, Een knipperend ogenblik en in 2022 Dola. Over haar schrijverschap en de hele mikmak. 

Steven Vanackere

Steven Vanackere is master in de rechten, economie, filosofie (met een masterproef over Gilles Deleuze en Marx) en geschiedenis (met een masterproef over de zestiende-eeuwse Italiaanse humanist Pocaterra). Hij is de vicegouverneur van de Belgische centrale bank NBB. In zijn eerdere politieke loopbaan was hij onder meer Vlaams minister voor Welzijn, federaal vice-eersteminister, minister van Buitenlandse Zaken en minister van Financiën. Na zijn vertrek uit de regering publiceerde hij het essay De eerste steen. Zeven hoofdzonden in politiek en samenleving.